Покриват с гори стари сметища 10.02 | 14:51

Растителен „килим“ ще смекчи вредното въздействие на старите сметища върху природата

От Георги Георгиев

Изследователи от американското Министерство на земеделието и Агенцията за опазване на околната среда са провели пилотно проучване за използването на екологичен алтернативен метод за обработка на стари сметища, пише Science Daily.

Проектът е свързан с рехабилитацията на отдавна изоставеното общинско сметище с площ 30 акра, разположено в близост до Центъра за земеделски проучвания в град Белтсвил, щата Мериленд (BARC).

Идеята на микробиолога от BARC и създател на проекта Пат Милнър е вместо със стандартните глинени пластове, сметището да бъде покрито с дървета и храсти, които да бъдат посадени в смес от повърхностен почвен слой и компост. Растителното покритие вече получи одобрение от щатските агенции като устойчива практика.

Ползите от засаждането на растения върху стари сметища са неоспорими, смятат учените. Растителният "килим" ще намали метановите емисии, отделяни от отпадъците под него и ще предпази дъждовната вода от проникване до сметището, където тя би се замърсила преди да попадне в подпочвените води.

Паралелно с това растенията ще допринесат и за намаляването на въглеродния диоксид и други замърсители в атмосферата. Те биха облагородили грозния сметищен пейзаж и биха оформили естествена екосистема, която да се превърне в хабитат за множество животни и растения.

Водещи

Най-четени