Полярници откриха обитаеми езера под "антарктическата пустиня" 29.04 | 13:55

Сухите долини Макмърдо в източната част на Антарктида се смятат за едно от най-безжизнените места на Земята

От iNews.bg

Специален електромагнитен датчик помогнал на полярниците да открият в крайбрежната почва на Антарктида и в нейните безжизнени "сухи долини" голямо количество подземни езера, в които може да съществува живот, става ясно от статия, публикувана в сп. Nature Communications.

Така наречените сухи долини Макмърдо в източната част на Антарктида се смятат за едно от най-безжизнените места на Земята. Техните условия напомнят на тези, които господстват днес на Марс. Тук почти няма вода, нивото на валежите е близко до нула и над долината духат ветрове със скорост над 200 км/ч.

Единствените жители тук са микроби екстремофили, живеещи в защитените от ветровете пукнатини, както и микроби, обитаващи прочутия Кървав водопад в подножието на ледника Тейлър.

Джил Микуцки (Jill Mikucki) от университета на Тенеси в Ноксвил и нейните колеги са изяснили, че долините Макмърдо може да не са толкова безжизнени, както ни се струва, като изучили структурата на вечния мраз и ледниците в това ъгълче с помощта на уреда SkyTEM, монтиран на борда на вертолет.

Както разказват учените, SkyTEM представлява специален електромагнитен датчик, който е способен да открива кухини и вода в дебелия лед или вечния мраз според това, как се променя съпротивлението на почвата – ако от нея изчезне водата, то тя започва стотици пъти по-лошо да провежда електричество.

Използвайки този уред, авторите на статията успели да открият десетки големи подземни и подледни езера в долините Макмърдо на дълбочина 200–500 метра, които се простират от бреговете на Антарктида на 10–12 километра навътре в континента.

Водата може да е попаднала много отдавна в тези кухини, преди няколко милиона години, по време на миоцена, когато нивото на Световния океан е било значително по-високо, отколкото днес.

1499378Тогава долините Макмърдо са представлявали система от фиорди и постепенното охлаждане на планетата и снижаването на морското равнище може да са довели до появата на редица солени езера, чиито води постепенно са се "оттекли" надълбоко в почвата. Други подземни езера, както и съществуващите подледни езера в ледника Тейлър, могат да представляват остатъци от частично пресъхнал или изпарил се в древността гигантски наземен водоем.

Тези езера, съдейки о местните температури и условия, са запълнени днес с нещо като силна саламура, която остава течна дори при минусови температури, и в тях трябва да има всички условия за съществуването на микроби, подобни на жителите на Кървавия водопад.

Езерата са съединени помежду си с обширна система от канали, което значително повишава шансовете за оцеляване на микробите в тях, ако едно от езерата пресъхне или запасите от хранителни вещества се изчерпат. За съществуването на живот в тези езера говори и това, че в подледното езеро Вида в същата "безжизнена пустиня" през ноември 2012 година полярниците са открили множество бактерии "моржове", просъществували в изолация няколко десетки хиляди години.

Ако в подземните езера на Макмърдо има живот, то тогава нашите шансове да открием живот и на Марс се повишават значително. Както смятат днес планетолозите, в почвата в екваториалните ширини на Червената планета може също да съществуват солени езера и тънки слоеве от вода, където при достатъчно високи температури на недрата може да се крият микроби, допълва РИА Новости.

Още новини от света на науката можете да откриете в Мегавселена.

Водещи

Най-четени