Постижение! Намалили сме боклука с една четвърт за 10 години 27.05 | 14:25

Годишно на човек у нас се падат по 422 кг битови отпадъци при допустими за ЕС 475 кг

От iNews.bg

В последните години българите са станали по-дисциплинирани и отговорни по отношение на изхвърляните битови отпадъци. За период от 10 години – от 2004 до 2014 г. домакинствата ни са успели да намалят с около 1/4 изхвърляното количество боклук в кофите. По данни на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) през 2014 г. на човек у нас са се падали по 595 кг боклук, докато през 2014 г. количеството вече е намаляло на 442 кг. Което си е истинско постижение, като се има предвид, че за ЕС тази норма е 475 кг..

Това става ясно от писмения отговор по темата на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева на депутатско питане, цитиран от БГНЕС.

"За периода 2004-2014 г. битовите отпадъци на човек на година са намалели значително. България е с по-благоприятни стойности от средните за ЕС по нормата за "натрупване на битови отпадъци” от 475 кг на човек от населението, докато у нас битовите отпадъци на човек на година възлизат на 442 кг", хвали се екоминистърът.

По данни на МОСВ обаче едва 24% от битовите отпадъци у нас се рециклират, докато нормата в ЕС по този показател е 26%. Далеч от европейската норма е страната ни и по отношение на рециклираните биологични отпадъци - у нас те са едва 2%, а изискването на ЕС е 15%.

В тази връзка основната част от средствата по европейската програма "Околна среда” от периода 2014-2020 г. са именно за третиране на биоотпадъците, подчертава Василева.

В същото време обаче министерството отчита, че около 95% от материалите на излезлите от употреба моторни превозни средства у нас се рециклират, както и половината от използваните автомобилни гуми през 2015 г.

При рециклирането на отпадъци от опаковки пък имаме преизпълнение с 4%, достигайки 64%, твърдят от МОСВ. И изтъкват, че на 67% от територията на страната или в общо 177 общини има изградена системи за разделно събиране на отпадъците от опаковки.

"Намаляването на депонирането на битовите отпадъци в България все още е сериозно предизвикателство”, признава Василева. И изброява 6 общини, които са "с почти изчерпан лимит на регионалните депа за отпадъци".

 

Това са Търговище, Омуртаг, Мадан, Оряхово, Троян и Горна Малин, където се налага спешно да се намерят алтернативни варианти за съхранение на отпадъците, тъй като сметищата им скоро ще бъдат запълнени, предупреждава Ивелина Василева.

Водещи

Най-четени