Походът на императорите 26.06 | 15:58

Звездите от един от най-известните документални филми са на път да изчезнат

От Лазар Тодоров

Популации императорски пингвини емигрират, за да се приспособят към глобалното затопляне.

Още през 70-те години на ХХ век биолози отбелязаха, че колония от величествените императорски пингвини е намаляла значително. Същата колония пингвини стана известна, след като бе заснета в документалния филм "Походът на императорите".

Учените тогава заключиха, че покачването на океанските температури и топенето на ледовете са причинили смъртта на много пингвини. През последните години учените имат много по-голям шанс да следят колониите на пингвините в Антрактика.

Те използват спътникови снимки бързо и лесно откриват тъмни петна върху снега и леда, оставени от екскременти на пингвини.

"Кафявите им изпражнения върху белия сняг се забелязват отдалеч", заяви ръководителката на изследването Мишел Леру от Полярния геокосмически център към университета на Минесота в Минеаполис.

Екипът на известната биоложка е на мнение, че те могат да изоставят колонията си и да се присъединят към друга колония, за да се спасят от глобалното затопляне. Всяка година пингвините се срещат на едно и също място, за да се чифтосат.

"Вследствие на повишаването на температурите и отстъплението на ледовете те обаче могат да загърбят това място, за да потърсят нови партньори и нови територии", поясни Леру. Резултатите от изследването са публикувани в Ecography.

Водещи

Най-четени