Правим нова карта на застрашените животни и растения 04.05 | 13:05

Създава се и Национална система за мониторинг на биологичното разнообразие

От Елена Коцева

Започват теренни проучвания за цялостна оценка на застрашените животни и растения в България.

Необходимо е да се събере и анализира информация за числеността и разпространението на безгръбначни животни, риби, земноводни, влечуги, китоподобни, бозайници, висши растения, мъхове, гъби и гнездящи птици. 

Наличието на актуални данни за състоянието на видовете е необходимо, за да се прилагат адекватни мерки по националната природозащитна политика и за докладване на международните ангажименти на България по опазване на биологичното разнообразие, посочват от МОСВ.

В новата системата за мониторинг ще бъдат разработени и внедрени нови (генетични) методи за оценка на състоянието на видовете.

Всички събрани данни от проекта ще бъдат въведени в Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие (НСМБР).
Информацията ще се ползва от всички заинтересовани страни чрез публичния портал на информационната система на сайта на ИАОС.

Оценката е планирана в дейностите на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), а проектът е на стойност 10 млн. лв. За финансирането агенцията кандидатства по Оперативна програма "Околна среда” и държавния бюджет.

Водещи

Най-четени