Правим общински центрове за опасни битови отпадъци с пари от Швейцария 28.11 | 14:45

Проектът обхваща 360 000 жители в пет български общини

От iNews.bg

Кметовете на общините Созопол, Шумен, Съединение и Левски подписаха договори за изграждане на пилотни центрове за временно съхранение на опасни битови отпадъци от домакинствата. Проектът обхваща над 360 000 жители. Стойността му е над 8,8 млн. швейцарски франка, като 80% от средствата се поемат от Швейцария, а 15% са национално съфинансиране. Със старта на този проект предстои изграждане на площадки за съхранение на отпадъците, предаде БГНЕС.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева коментира, че има още един проект за 32 млн. швейцарски франка, финансиран от Швейцария, за третиране на пестицидите. Това са проекти, свързани с екологични въпроси, които от години не намират решение. Сега започват мащабни дейности по изграждането на пилотната фаза на този проект.

"В пет общини ще бъдат изградени площадки за временно съхранение на опасни отпадъци от домакинствата. Други 17 общини ще бъдат партньори по проекта и така обслужваното население ще достигне 360 000 жители", обясни Василева.

"Идеята на този проект е да бъде мултиплициран и ще приключи през май 2019 г. След отчитането на ефекта и ползите от него се надяваме и в останалите общини от страната да бъде приложен. Това означава, че хората ще могат да предадат в тези места преработени масла, лакове, лекарства с изтекъл срок на годност, живакосъдържащи предмети, които могат да занесат в специално определени за това площадки или да ги предадат на мобилните пунктове. По проекта ще бъдат доставени и 12 мобилни пункта", каза още екоминистърът в оставка.

Посланикът на Швейцария у нас Денис Кнобел заяви, че заедно с ПУДОС са изминали дълъг път и от днес могат вече да говорят за реализацията на тези проекти. Следващата стъпка след въвеждането от страна на ПУДОС е, че общините ще имат задължението да продължат този проект на общинско ниво да го разработят.

Водещи

Най-четени