Правителствата са дали 94,4 млрд. долара за еко технологии от 2008 г. 10.03 | 12:07

Почти половината от парите, предвидени за глобални инвестиции в зелена икономика, вече са изхарчени

От Георги Георгиев

Половината от приблизително 200-те милиарда долара, които правителствата по света са предвидили за инвестиране в зелени технологии от 2008 г., вече са изхарчени, се казва доклад на Bloomberg New Energy Finance, публикуван във вторник (8 март).

Според доклада в момента Китай е световен лидер в стимулирането на зелени проекти. Тези средства се канализират в управлявани от държавата индустрии, което означава че инвеститорите, които искат да получат финансиране трябва да си партнират с държавните структури, коментира Ройтерс.

В САЩ от друга страна, харчовете в тази насока се разпределят сред много повече компании и се раздават под най-различни форми като безвъзмездни помощи, данъчни облекчения, заеми и гаранции по заеми. Американските агенции, които отпускат средствата като Министерството на енергетиката, се опитват да харчат парите разумно, което стимулира предприемачите да доказват по-добре достойнствата на своите бизнес модели пред държавните чиновници.

Според доклада на Bloomberg, към момента правителствата по света са изхарчили 94.8 млрд. долара, като само 74.5 млрд. от тях са били дадени през изминалата година.

Остава да бъдат изхарчени още 99.5 млрд. долара които обаче не са разпределени равномерно по света. Така например докато САЩ са изхарчили едва 36% от предвидените за стимули 65.1 млрд., то Китай са дали вече 69% от своите 46.1 млрд., а Япония е раздала цели 80% от своите 10.4 млрд. долара.

Наистина, тези данни варират спрямо различните източници. Доклад, публикуван от британския вестник "Гардиън" през ноември 2010 г., показва, че администрацията на Обама е усвоила по-малко от половината от 90-те милиарда долара, предвидени за стимулиране на зелените проекти, като възобновяеми енергийни източници, енергийна ефективност и усъвършенстване на електрическите превозни средства и публичния транспорт.

Водещи

Най-четени