Правителството на САЩ забрани опитите с шимпанзета 19.06 | 17:23

Учените възприели законодателната инициатива доста нееднозначно

От iNews.bg

Службата за опазване на дивата природа (FWS) на САЩ приравни отглежданите в неволя шимпанзета спрямо дивите им побратими, като по този забраниха биомедицинските изследвания с маймуни.

Сега всички инвазивни експерименти на шимпанзета, свързани с вземане на образци от тъкани или въвеждане на лекарствени препарати в организма им, е незаконно – с изключение на случаите, които са "способни да донесат полза за оцеляването на вида в дивата природа".

Забранява се нанасянето на каквито и да било телесни увреждания на шимпанзета, травмирането или унижаването, както и продаването на кръв, образци от клетки или тъкани на маймуни без специално разрешение на съответните органи.

Учените възприели законодателната инициатива доста нееднозначно. Изпълнителният вицепрезидент на Националната асоциация на биомедицинските изследвания във Вашингтон (САЩ) заявил, че експериментите с маймуни носят полза и на хората, тъй като нашите болести в много отношения са идентични.

Впрочем организациите по защита на правата на животните подкрепили действията на FWS. Освен това сега във Върховния съд на щата Ню Йорк се разглежда дело за незаконното лишаване от свобода и насилствено задържане на две шимпанзета на територията на медицинската лаборатория на Нюйоркския университет в Стони Брук (САЩ), допълва megavselena.bg.

Водещи

Най-четени