Правят лека пластмаса от кокоши пера 02.04 | 10:35

Новият продукт щади околната среда

От Елена Кирилова

Милиони тонове кокоши пера, които биват изхвърляни всяка година, могат да бъдат използвани за направата на пластмаси, съобщава BBC.

До този извод са стигнали учените от Американското химическо общество, според които от пера на кокошки може да се прави по-лека пластмаса, която не вреди толкова на околната среда. Освен това новата химическа рецепта изисква значително по-малко материали, които се извличат от петрола.

Подобни биологични отпадци са били използвани и преди за направата на пластмаси.

Перата, както косата и ноктите, са съставени от здравия и химически стабилен протеин кератин и могат да намалят теглото на т.нар. композитни материали (направени от слоеве от различни химикали).

Изследователи от САЩ публикували изследвания за възможността за включване на перата в пластмаси, използвайки ги като добавка на композитните материали, изградени предимно от полимери.

Яйки Янг от Университета в Небраска взима тази идея и използва влакната от кокоши пера като основна съставка, съставляваща 50% от масата на композитния материал.

В резултат на изследванията си той установява, че за направата на пластмасите са нужни по-малко базирани на петрола въглеводороди като полиетилен и полипропилен. Освен това новите пластмаси са по-лесно разграждащи се и по-устойчиви на различни външни влияния, включително и на вода.