Предлагат приходите от въгледродни емисии да отиват за екопроекти 08.10 | 17:03

За пълна прозрачност при процедурите, настояват екосдружения

От Ралица Стоянова

Всички приходи от търговия с емисии парникови газове да отиват за екологични проекти, настояват от "Грийнпийс" и сдружение "За Земята".

Те настояват да има пълна прозрачност при процедурите и ясни критерии, на които да отговарят тези проекти – намаляване на емисиите, създаване на зелени работни места, подкрепа на отделните домакинства за повишаване на енергийната ефективност.

През държавния бюджет ще минават над 30% от реализираните средства, като част от тях ще отиват за покриване на международните ангажименти на България по климатичните споразумения. Не трябва да се допуска с останалата част от средствата да се финансират проекти, несвързани с климата, субсидиращи изкопаемите горива или по друг начин влошаващи състоянието на климата, смятат от организациите. 

Те препоръчват финансиране на малки децентрализирани мощности във възобновяема енергия (слънце, вятър, вода, геотермална енергия, биомаса, биогорива и биогаз), енергийна ефективност, залесяване и други добри зелени практики. Търговията с емисии и механизмите за финансиране на проекти, свързани с нея, са една от малкото възможности за финансиране на мерки за енергийна ефективност и ВЕИ във фамилни къщи и малки стопанства. Затова тази сфера трябва да бъде приоритетна при използване на приходите от търговията с емисии, считат сдруженията.

В контраст на това европейските структурни фондове могат да осигуряват средства само за публични сгради и многофамилни жилищни сгради. За по-ефективно оползотворяване на средствата трябва да се улесни достъпа на общините до тези средства и да се използват парите предимно за енергийна ефективност и схеми за устойчив транспорт. Процент от средствата трябва да се насочват за образование за околна среда и за информационни кампании, насочени към обществото. Не трябва да се подкрепят спорни и недоказали се технологии като улавяне и съхранение на СО2, изгаряне на отпадъци и други, които няма да допринесат за намаляване на емисии, считат сдруженията.

Водещи

Най-четени