Предложението на Василев за спиране на зелените централи - незаконно? 26.03 | 12:49

ВЕИ-производителите обявиха мярката на икономическия министър за незаконна, каза председателят на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов

От Христина Рафаилова

Предложението на икономическия министър Асен Василев да бъдат спрени зелените централи, които не са подавали данни за произведения от тях ток, е незаконно.

Това каза пред iNews председателят на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов. Той обясни, че въпросните производители не са се отчитали по вина на електроразпределителните дружества.

По негови думи в някои от случаите ЕРП-тата са изисквали от централите да поставят нужното оборудване, за да се подават информация в реално време за произведения ток. В други обаче подобно условие на ВЕИ  - производителите не поставяно. 

"Ако сегашното правителство въведе тази мярка, това ще означава, че то продължава рестриктивната политика на предишния кабинет спрямо производителите на зелена енергия", каза Газдов. Той добави, че подобно решение ще доведе до реакция в сектора, но каква ще бъде тя - ще бъде решено по-късно.

Шефът на асоциацията каза, че производителите са провели среща с министъра, ЕРП-тата и Електроенергийния системен оператор. На нея се разбрали в срок от 2 месеца зелените централи да поставят необходимите уреди за отчитане, а след това в рамките на 1 месец ЕРП-тата да ги тестват. 

Поради тази договорка обявеното от Василев спиране на парковете, които не са подавали данни, предизвика учудване в сектора. 

Василев обяви днес, че 40 на сто зелените централи ще спрат временно да работят, докато не изпълнят изискванията и не поставят апаратурата за отчитане. По негови думи те са били извън закона в рамките на 9 месеца. 

Водещи

Най-четени