Представете си: 6,5 млн. души в света умират годишно от мръсен въздух! 27.06 | 15:35

Дължи се главно на нерегулираното или неефикасно производство на енергия

От iNews.bg

Преждевременните смъртни случаи заради замърсения въздух ще продължават да се увеличават до 2040 г., освен ако не бъде променен начинът, по който човечеството използва и произвежда енергия. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на Международната агенция за енергията (МАЕ).

Всяка година има 6,5 милиона смъртни случаи заради лошото качество на въздуха на открито и на закрито. Това е четвъртата най-голяма заплаха за човешкото здраве след високото кръвно налягане, неправилното хранене и тютюнопушенето. За най-широко разпространените щети от замърсяването на въздуха са виновни прахови частици, съдържащи киселини, метали, пръст и прах. Най-малките частици могат да причинят рак на белите дробове, инсулт, инфаркт и сърдечносъдови заболявания.

Изпускането на тези замърсители се дължи главно на нерегулираното или неефикасно производство на енергия, заяви МАЕ в специален доклад за енергията и замърсяването на въздуха.

Ако не бъдат взети мерки, преждевременните смъртни случаи заради външно замърсяване ще се увеличат до 4,5 милиона през 2040 г. от сегашните 3 милиона. Смъртните случаи заради вътрешно замърсяване обаче се очаква да намалеят на 2,9 милиона от сегашните 3,5 милиона.

Почти 90% от увеличението на смъртните случаи ще е в Азия.

По-чист въздух може да осигури нова енергийна политика и контролиране на качеството на въздуха и мерки, с които глобалните емисии на прахови частици до 2040 г. да спаднат със 7%, на серния двуокис - с 20%, а на азотните окиси - с 10%.

Водещи

Най-четени