През 2015 г. "Златните" ще имат модерна пречиствателна станция 30.01 | 16:44

Проектът за реконструкция на съоръжението е на стойност 48 069 312 лева

От Диана Цветкова

До март 2015 година ще бъде реконструирана и модернизирана пречиствателната станция в курортния комплекс "Златни пясъци", съобщи БТА.

Така съоръжението ще обслужва и живеещите в още три местности около комплекса. Проектът е на стойност 48 069 312 лева, като средствата са осигурени от оперативната програма "Околна среда" и от държавния бюджет, посочи кметът на Варна Кирил Йорданов.

Пречиствателната станция на "Златни пясъци" е строена преди 25 години с идеята да обслужва около 12 000 души. С модернизацията ѝ тя ще може да обслужва над 72 хиляди жители, включително туристите.

Ще бъде направено и стъпало за третично пречистване на отпадните води от азот и фосфор.

Вече започна изпълнението на проекта за дълбоководно заустване на отпадните води в комплекса на 1 миля навътре в морето, каза ръководителят на звеното по изпълнението на проекта инж. Златка Танева.

За целта община Варна е отпуснала над 8,1 милиона лева под формата на безлихвен заем от ПУДООС. Дълбоководното заустване е част от големия проект за реконструкцията на пречиствателната станция, допълни Танева. Работата трябва да приключи до май тази година, така че летният сезон да протече безпроблемно.

Водещи

Най-четени