Преминаването на биогориво вещае недостиг на храна 31.03 | 10:57

Резултатът от прехода от бензин на етанол ще бъде отрицателен – емисиите на парникови газове ще нараснат

От iNews.bg

Изследователи твърдят, че климатичните и математическите модели, които сочат ползата от преминаването от бензин на биологично чисто гориво, произвеждано от растителни култури, предполага и съкращаването на производството на хранителни продукти. Статията на учените е публикувана в сп. Science.

Изследователите са изяснили, че според съществуващите сега модели от 20 до 50% от зърнените култури, които се планира да бъдат използвани за производство на биологично чисто гориво, няма да се изпълняват. Това ще доведе не само до значително повишаване на цените на зърното, но и да съкращаване на производството на хранителни продукти.

Което е по-важно – изследователите твърдят, че съкращаването на емисиите въглероден диоксид в атмосферата ще настъпи не от замяната на бензина с етанол, а вследствие на съкращаване на дейността на хранителната индустрия.

Според данните, получени от Тимъти Серчингер и колегите му, самият процес по преработка на зърното в гориво вече служи като значителен източник на емисии въглероден диоксид в атмосферата. Ако се предположи, че посевите на зърнени култури бъдат изпълнени изцяло и производството на хранителни продукти не се съкрати, то резултатът от прехода от бензин на етанол ще бъде отрицателен – емисиите на парникови газове ще нараснат.

Изследователите настояват разработчиците на модели открито и честно да съобщават на обществеността и политиците за всички негативни последствия от преминаването на екологично чисто гориво. Възможно е резултатите от прибързано взетите решения да бъдат не само продоволствени проблеми, но и тяхното нееднозначно влияние върху екологията.

Интересни новини от света на науката можете да откриете в Мегавселена.

Водещи

Най-четени