Пресни зеленчуци от... покрива 05.05 | 14:06

Оранжерии върху покрива произвеждат 10 пъти повече зеленчуци от конвенционалните ферми

От Георги Георгиев

Представете си, че работите офис в който вместо да си поръчвате салата от местната кетъринг фирма за обяд, можете просто да се качите на покрива на сградата и да си наберете оттам пресни и екологични зеленчуци. Това е визията на Мохамед Хейдж и Курт Лин – създатели на проект, който наричат първата комерсиална покривна оранжерия в света, пише cbc.ca.

Хейдж и неговия малък екип вече са създали пилотен проект на иновативната оранжерия върху покрива на една от сградите в центъра на канадския град Монреал. Скоро инсталацията ще започне да произвежда домати, краставици, зеле и много други зеленчуци десет пъти по-ефективно от конвенционалните ферми, коментират авторите на проект.

В бъдеще Хейдж и Лин имат амбицията да създата множество подобни ферми в града, които да задоволят нуждите от пресни зеленчуци на хиляда домакинства. Големият плюс на "покривните" зеленчуци, според Хейдж ще бъде тяхната екологичност (без използванто на химически пестициди) и минималният им въглероден отпечатък при производството и доставката им.

В продължение на две години екипът на Хейдж и Лин усвоил площ от 3 000 квадратни метра. През април 2011 г фермата Lufa започва да доставя първите плодове на своите клиенти.

"Нямате представа колко много хора можем да изхраним ако ако покрием с оранжерии дори малък процент от покривите на града", споделя Хейдж.

Той вижда бизнеса си като логично продължение на местното еко-движение, което апелира за производството и консумацията на пресни висококачествени зеленчуци от близките ферми.

Покривната система разполага с технология, която събира дъждовна вода за поливана насажденията и в последствие ще циркулира в иригационните системи. Срещу насекомите - вредители няма да се използват химически пестициди, а техните естествени врагове - калинките.

Авторите на проекта обаче смятат, че най-големият плюс на "покривните" зеленчуци се крие в значително   подобреният им вкус, в сравнение с този от закупените от супермаркета. Той би оправдал донякъде високата цена от 22 долара за кошница от еко продуктите.

Водещи

Най-четени