Пречиствателна станция "Кубратово" е модернизирана 13.06 | 20:00

Обновени са първичните и вторичните утаители и биобасейните на станцията

От Андриян Георгиев

Днес бяха открити обновените съоръжения на Софийската пречиствателна станция за отпадни води (СПСОВ) "Кубратово".

Проектът за модернизация включва дейности по обновяване на първичните и вторичните утаители и  биобасейните и има за цел подобряване на интегрирания воден цикъл на столичния град.

Договорната стойност за изпълнението на проекта е 22,2 млн. евро.

Проектът е част от по-голям интегриран проект за водния сектор на град София, като осигурените средства са: 75% от програма ИСПА, 15% от Европейската инвестиционна банка, и 10% - от  републиканския бюджет.

Пречистване на водите до най-висока степен, дори над европейските стандарти, осигурява модернизацията на СПСОВ "Кубратово", заяви при откриването на съоръжението министърът на околната среда и водите Нона Караджова, цитирана от БТА.

Чрез осъществяването на проекта гр. София дава своя принос за опазването на най-голямата вътрешна река на България - Искър.  

По думите на Нона Караджова, в резултат на обновените съоръжения до най-висока степен ще се пречистват над 150 млн. куб. м отпадни води годишно, което ще направи Искър чиста река - река, която може да се ползва за отдих и риболов.

Кметът на София Йорданка Фандъкова пък е заявила на откриването, че в града продължава изпълнението на шест главни канализационни колектора по програмата ИСПА, както и рехабилитацията на Рилския водопровод.

Водещи

Най-четени