Приеха плана за управление на Национален парк „Централен Балкан” 23.03 | 16:01

Най-голямата защитена територия у нас и в Европа е под закрилата на ЮНЕСКО

От iNews.bg

Правителството прие плана за управление на Национален парк "Централен Балкан”. С него се определя общата характеристика на защитената територия и компонентите й, функционалното зониране и режимите на територията, както и главните цели на управление, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. С прилагането му ще се осигури опазването и поддържането на биологичното разнообразие на територията на най-голямата защитена територия в Европа, разнообразието на екосистемите и видовете флора и фауна, на природните местообитания и видове с национална и международна консервационна значимост.

Ще се даде възможност и за извършване на научни, образователни и възстановителни дейности, както и условия за устойчиво ползване на природните ресурси в Парка и за развитие на екотуризъма, което ще се отрази положително на благосъстоянието на населението в региона.

Планът е изготвен в съответствие с изискванията на Закона за защитените територии и Наредбата за разработване на плановете за управление на защитените територии. Съобразен е със съвременните и утвърдени в Европа подходи за планиране и управление на защитените територии.

Централен Балкан е една от най-ценните и най-големите защитени територии в Европа – втора категория, според Международния съюз за защита на природата. В Парка има девет строги резервата с обща площ 20 019 ха – Боатин, Царичина, Стенето, Джендема, Козя стена, Северен Джендем, Пеещи скали, Соколна и Стара река. Първите четири от тях са част от Световната мрежа биосферни резервати по Програмата "Човек и биосфера” на ЮНЕСКО.

Националният парк и 8 от неговите резервати са в Списъка на представителните защитени територии на ООН. В парка са представени 29 типа природни местообитания, от тях 5 типа са приоритетни за опазване.

 

 

Водещи

Най-четени