Прилича на яйце, но пък се паркира лесно 10.01 | 09:18

GM представи в Лас Вегас електрическия EN-V

От Любомир Тасев

Концептуалният модел на General Motors EN-V може и да изглежда като мутирало шоколадово яйце, но под горе-долу липсващия преден капак има някакъв мозък.

GM отцепи част от паркинга пред Las Vegas Convention Center с цял взвод от футуристичните си автомобили и демонстрира част от автономната им интелигентност.

В основи колата представлява гигантски сегуей, с таван и седалки, който балансира на две колела, докато се движи.

За да не се преобръща, когато ускорява или спира, цялата горна част на EN-V се придвижва леко напред или назад съответно, като компенсира наклона чрез изместване на центъра на тежестта си.

Когато бъде паркиран, платформата се придвижва напред и почти допира асфалта, за да ви е по-удобно да слезете.

Използвайки безжична комуникация и цяла армада от сензори EN-V разполага с арсенал от доста внушителни функции.

Може, например, да дойде при вас самостоятелно, като ви открие с помощта на GPS или като се свърже с мобилния ви телефон.

Инженерите са помислили и за безопасността на пешеходците. Благодарение на вградени свръхзвукови сензори EN-V разпознава силуетите пред себе си, въпреки че по време на демонстрацията един от промоционалните автомобили за малко да сгази доброволец от публиката.

Според General Motors екологичното возило, чиято батерия е с една четвърт от капацитета на нормален електрически автомобил, става предимно за градски условия.

Дължината му е само метър и половина, което го прави идеален за паркиране в центъра.

Водещи

Най-четени