Принц Чарлз строи еко-утопия в Индия 12.01 | 17:17

За проекта британският престолонаследник получава вдъхновение от филма „Беднякът милионер“

От Георги Георгиев

Принц Чарлз има намерение на построи екологичен град в близост до мегаполисите Калкута или Бангалор, който да побере 15 хиляди бедни индийци, съобщава Daily Mail.

За проекта британският престолонаследник е вдъхновен от града, който видял в спечелилия "Оскар" индийски филм "Беднякът милионер".

Многомилионният проект включва изграждането на училища, магазини и три хиляди домове, разположени върху миниатюрна област с обща площ от 25 акра – големината на 14 футболни игрища.

Еко-селището, което по думинте на принца трябва да се превърне "оазис сред пустинята", ще бъде изградено по модела на Паундбъри – екологично село в графство Дорсет, който Чарлз изгражда в началото на 80-те години на миналия век.

Отвън градът ще прилича на огромна купчина от пластмаса и боклуци. Влезе ли човек в него обаче, ще попадне в сложна мрежа от улици, миниатюрни магазини, работилници и частни домове, всеки от които е изграден от подръчни материали.

Сградите в селището ще притежават големи покриви, събиращи дъждовна вода, която ще бъде използвана за домакински нужди преди да попадне в пречиствателните станции.

Сенките на палмови дървета и естествената вентилация на селището ще се борят с температурите в района, които редовно надхвърлят 38 градуса по Целзий. Вместо открита канализационна система, купища смет и общи санитарни възли, характерни за огромните индийски гета , обитателите на градчето ще разполагат с индивидуални тоалетни и места за изхвърляне на отпадъците.

Предложеният проект може да бъде сравнен с други подобни проекти като споменатият вече Паундбъри и градчето Кнокруун в Шотландия.

Водещи

Най-четени