Природният газ няма да ни спаси от глобалното затопляне 12.09 | 18:57

Замяната на въглищата с природен газ ще намали незначително световните температури

От Георги Георгиев

Въпреки че при изгарянето на природен газ се отделя много по-малко въглероден диоксид от въглищата, ново проучване заключва, че при евентуално преминаване природният газ няма да забави климатичните промени. Цитираното от physorg.com проучването бе публикувано в сп. Climatic Change Letters.

Авторът на изследването Том Уигли от щатския Национален център за атмосферни проучвания (NCAR) изследва сложните и понякога противоречиви начини, по които изгарянето на фосилните горива оказва влияние върху земния климат.

Така например анализът сочи, че от една страна въглищата причиняват затопляне поради отделянето на парниковия въглероден диоксид. От друга страна, обаче, те отделят и значителни количества сулфати и други частици, които, макар че замърсяват природата, охлаждат климата като блокират постъпващата слънчевата светлина.

Ситуацията се усложнява допълнително от количествата отделен метан при преработката на природния газ, тъй като този прост въглеводород се оказва изключително ефективен парников газ.

Посредством серия от компютърни симулации Уигли открил, че евентуално намаляване на използваните въглища с 50 процента и съответното увеличаване на природния газ ще доведе до слабо намаляване на ръста на глобалните температури за следващите 40 години от под 0.1 градуса по Целзий.

Така, ако преминем драстично към горене на природен газ, температурите ще паднат с малко в сравнение с предвижданото им увеличаване с 3ºC до 2100 г. при сегашните енергийни тенденции.

При тези сценарии нивата на глобално затопляне зависят до голяма степен и от нивата на изтичането на метан от природния газ в атмосферата. Ако в един хипотетичен сценарий то бъде намалено до нула, то тогава можем да очакваме намаляване на затоплянето с 0,1-0,2ºC до 2100 г.

Но ако се получи сценарият с най-високо изтичане на метан от 10 процента, за намаляване глобалните температури няма да можем да говорим преди 2140 г.

"Какъвто и да е нивото на изтичане на метана, няма да можем да се отървем от допълнителното затопляне, което първоначално ще се появи, поради факта, че след като не изгаряме въглища, няма да разполагаме с охлаждащия ефект на сулфатите и на другите частици, получавани от тях", казва Уигли.

"Ефектът на частиците е нож с две остриета, тъй като намаляването им е добро по отношение на чистотата на въздуха и намаляването на киселинните дъждове. Но парадоксът тук е, че изчистването на тези частици ще забави усилията за намаляване на глобалното затопляне", обяснява климатологът.

Водещи

Най-четени