Природозащитници не искат да стават пъдари 15.01 | 12:18

Във всички обекти по "Натура 2000” да бъде забранено строителството, искат те

От Елена Кирилова

"ГЕРБ дойде с обещания да спре унищожението на крайбрежните зони и да спре незаконното строителство, ето защо настояваме тези обещания да бъдат изпълнени”, заяви Петко Цеков от Българска фондация "Биоразнообразие”.

По думите му представителите на природозащитните организации у нас искат да видят реалното увеличение на площта на защитените територии, което е било обещано в началото на мандата на ГЕРБ.

По повод вчерашния граждански протест в София, който се проведе във връзка със застрояването на защитени територии, Борислав Сандов, съпредседател на партия "Зелените” обяви, че шествието е минало изключително културно, без провокации, вандализъм и нелоялни прояви. Само в София събралите се на протеста са повече от 2500 души.

"Ние не можем да ходим след всеки строеж като пъдари. Това не е наше задължение. Има органи, които трябва да го правят”, категоричен бе Андрей Ралев от Сдружение за дива природа БАЛКАНИ.

Според него първата стъпка, която трябва да се направи, е във всички обекти по "Натура 2000” да бъде забранено строителството, а това би трябвало да се случи до края на мандата на това правителство.

Освен това, трябва да бъде стартиран процесът по обявяване на Национален парк "Българско Черноморие”, смята Ралев. Природозащитниците вече са дали предложения за това кои плажове да влязат в националния парк, като в списъка фигурират Иракли, Кара дере, Аркутино, Корал и други.

Според Ралев в момента са обявени защитени зони само за птиците, но няма нито една за местообитания.

Относно скандала с дюните Петко Цеков обясни, че вероятно ще се допусне дюните да станат собственост на различни хора, което е отстъпление от добрите практики. Това, което искат екоорганизациите е гражданите да получат изконното си право за достъп до своевременна информация и да могат да обжалват оценките за съвместимост и въздействие на околната среда.

Представителите на природозащитниците разкриха, че в интернет пространството активно се разпространява видеоклип, на който се вижда как шефът на РИОСВ-Бургас, който заяви, че не познава никой от "СЛЕ груп”, фирмата, застрояваща дюните в Несебър, се вози в джип на представители на компанията и дори бива откаран до дома си в Бургас от тях. Видеото можете да видите тук.

"Не желаем да се превръщаме в пъдари”, категорични са природозащитниците.

Според тях сделките се виждат, едва когато багерите стъпят на защитените територии, защото става дума за проекти "на парче”. Друг проблем е, че няма методика, която да оценява цялостното въздействие на проектите и постепенно Черноморието се застроява от малки, но много на брой къщички.

Екоорганизациите призовават процедурите за търгуване на територии да бъдат открити, за да може обществеността на ранен етап да се запознава със случващото се.

По думите на Атанас Чобанов от "Биволъ” още в началото на скандала с дюните природозащитниците са поискали от министър Мирослав Найденов списък с процедурите, които са пред финализиране, но такъв не е бил получен. Опасенията на екоорганизациите са, че териториите са продадени на лица, приближени до властта.

Чобанов разкри, че от косвени данни се знае, че такива сделки се извършват по цялото Черноморие, особено в районите на Черноморец, Созопол и Несебър, към Шкорпиловци.

Той даде пример с бившето ТКЗ до Черноморец. То е било продадено за 2,5 лв. на кв.метър на фирма, близка до Людмил Стойков.

"ГЕРБ налива пари в олигарси, защото има някакви договорки с тях”, заяви Чобанов. Според него има реална приемственост в разграбването.

Водещи