Природозащитници опръстениха 58 бели щъркела в с. Белозем 04.07 | 12:26

Акцията е осъществена от природозащитници от "Зелени Балкани"

От Андриян Георгиев

Природозащитници от "Зелени Балкани" са поставили мониторингови пръстени на 58 млади бели щъркели, гнездящи в с. Белозем, съобщават от организацията. 

Опръстенените птици са малки и са от гнездата, разположени върху покривите на СОУ "Гео Милев” и НЧ "Просвета”.

Акцията е съгласувана с Министерството на околната среда и водите (МОСВ), от където са издали разрешително за опръстеняване.

Тази дейност е част от дългогодишната програма за провеждане на мониторинг на белите щъркели в България, провеждана от "Зелени Балкани”. За целта се ползват пръстени от типа ELSA, които са разработени и внедрени от Института по Орнитология "Макс Планк” – Германия.

Пръстените са поставени на десния крак на птиците.

От природозащитната организация припомнят, че програмата за опръстеняване с цветни пръстени на бели щъркели стартира през миналата година. Били са опръстенени общо 50 млади птици в с. Белозем и 65 щъркела, преминали успешен курс на рехабилитация и лечение в Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани” в гр. Стара Загора.

Отчетени са били и първите резултати: птица, опръстенена в с. Белозем е била намерена мъртва в Турция близо до границата със Сирия през май 2011 г. Две птици от Спасителния център са били открити в чужбина: една в близост до Узункьопрю, област Одрин в Турция, загинала под електрически стълб, и една е открита с наранено крило в Йордания в близост до границата с Ирак.

Водещи

Най-четени