Природозащитници протестираха на стария път от Созопол до Приморско 18.08 | 16:49

Протестът бе насочен срещу застрояването на Черноморието

От Кремена Бедерева

Представители на "Зелена партия", "Екогласност", "Партия на зелените" и "Федерацията на потребителите в България" протестираха на стария път от Созопол до Приморско, съобщава БТА.

Протестът бе насочен срещу застрояването на Черноморието и заграбването на земи, които са държавна собственост. Председателят на "Екогласност" Емил Георгиев обвини кмета на Созопол Панайот Рейзи, че е съдействал на двама бизнесмени да затворят с бариери и мантинели старите пътища към Дюни и комплекса "Свети Тома".

Сред затворените шосета е старият път покрай къмпинг "Смокиня", като таксите за преминаване са от 2 до 20 лева, каза Георгиев. Започва строителството на нов хотел на плаж "Харманите". Разбрахме, че некрополът в Созопол е приватизиран, а на негово място ще се издига 3-етажна сграда, заяви Георгиев. Според него се правят опити за унищожение и на резерват "Алепу".

Там вече почти няма редки птици, а зарибяването с щуки унищожава фауната. Ние не протестираме срещу туризма и летуващите, а за правото ни да имаме природа, допълни той. Георгиев каза още, че протести и блокади на пътища подготвят през септември няколко зелени партии и сдружения, обединени в Граждански екологичен обществен съвет.

Недоволството им е срещу отпадането на текст от проектозакона за устройство на черноморското крайбрежие, който забранява строителство в 100-метровата зона край брега.

Водещи

Най-четени