Причиняваме нещо ужасно на коралите 22.12 | 17:09

Кораловите прерии в Северния Пасифик масово избеляват

От Кремена Бедерева

Кораловите прерии в Северния Пасифик масово избеляват, предаде AFP. Според учените това е предизвикано от феномен от типа на Ел Ниньо, довел до покачване на температурата на океана.

Ситуацията е най-зрелищна в района на Маршаловите острови, където наблюдаваното от средата на септември коралово избелване е "най-значителното, регистрирано досега", посочва Карл Фелениус, океанограф от университета в Маджуро, столица на Маршаловите острови. Наблюденията показват, че феноменът е обхванал целия Северен Пасифик.

Кораловото избелване е естествен феномен, който се наблюдава на места, където водата циркулира слабо, в периоди на приливи с малка амплитуда, на силни горещини и на малка дълбочина. Така че мащабите на наблюдавания в момента феномен могат да се обяснят единствено с "газовите емисии с парников ефект, които предизвикват покачването на температурата в океаните", смята ученият.

Температурата на водите на повърхността е половин-един градуса по-висока от нормалната от много месеци насам, което е сериозно отклонение за деликатните корали, обясни ученият. Световната метеорологическа организация (СМО) предупреди през декември на срещата на върха в Лима, че регистрираните температури между януари и октомври около земното кълбо, на земята и във въздуха, определят 2014 като най-топлата в света от 1880 година.

Според световната организация това покачване на живачния стълб отчасти обяснява изключителните дъждове и наводнения, наблюдавани през тази година. "Ел Ниньо" е топло течение в Тихия океан, появяващо се обикновено на 5 до 7 години, което оказва силно въздействие върху климата на земното кълбо.

През септември СМО оповести, че шансовете "Ел Ниньо" да се появи отново между ноември и февруари са 70%.

Водещи

Най-четени