Производството на биогорива в ЕС може да се окаже еко проблем 08.11 | 16:00

Стратегията на ЕС за производството на биогорива до 2020 г. предизвика остри дебати между екоактивисти и представители на съюза

От Георги Георгиев

Заложените цели в производство на растителни биогорива до 2020 г. в ЕС могат да увеличат емисиите от парникови газове вместо да ги намалят, твърдят екоактивисти, цитирани от Bloomberg.

Страховете на природозащитниците са свързани с унищожаването на горите и влажните зони за производство на необходимите култури.

От екоорганизациите „Приятели на земята“, Greenpeace и Аction Aid твърдят, че посевите с култури, произвеждащи биогориво ще трябва да заемат два пъти по-голяма площ от тази на Белгия.

Според тях само подготовката на обработваемите земи би била по-замърсяваща от традиционно използваните бензин и дизелово гориво.

Друго обвинение срещу ЕС е, че съюзът дава картбланш на производителите на горива да заграбват обработваеми земи от най-бедните за производството на биогорива.

В отговор на обвиненията, представители на Евросъюза заявиха, че достигането на поставените цели би довело да намаляване на вредните емисии с 20%.

Обвиненията на екоорганизациите за обезлесяване на горите и защитените зони също бяха отхвърлени като несъстоятелни. Еврочиновниците се защитиха с аргумента, че необходимите култури ще могат да бъдат оглеждани върху сега пустеещите земеделски земи.

От ЕС отхвърлиха и обвиненията, че стимулирането на производството на биогорива е довело до поскъпването на храните между 2007 и 2009 г.

За да успокоят общественото мнение, на 10 юни тази година европейските власти пуснаха в действие система за контрол, чиято цел е да гарантира, че земеделските култури за производство на биогорива като рапица, жито, царевица и захарна тръстика няма да се отглеждат на мястото на гори, влажни зони и природни резервати.

Енергийната стратегия на 23 от 27-те страни-члеки на ЕС постановява 9,5% от общото количество енергия за транспорт до 2020 г. да идва от биогорива.

Водещи

Най-четени