Прокурори залесяват Витоша 12.05 | 13:13

Акцията е по проект, а финансирането - по Българо-швейцарска програма за сътрудничество

От iNews.bg

Прокурори от всички нива на прокуратурата ще участват в акция по залесяване на Витоша, съобщиха от Асоциацията на прокурорите в България. 40 държавни обвинители ще засадят 200 фиданки тази събота в местността Офелиите. 

Акцията е в рамките на проект "Повишаване на контрола и спазването на правилата, установени в законодателството за опазване на околната среда", който се изпълнява от Асоциацията на прокурорите у нас, а финансирането е от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. 

"С тази акция бихме искали да покажем личната си ангажираност към природата и нейното опазване и да насочим вниманието към делата, свързани с престъпленията срещу нея. Личният пример е най-сериозният аргумент в нашата работа. Надяваме се да направим темата за екологичните престъпления по-ясно очертана за институциите и по-видима за обществото", е заявил шефът на асоциацията Евгени Иванов. 

Проектът е изпълняван в рамките на 4 години и по него е създадена "национална мрежа от 58 обучени, добре информирани и подготвени прокурори по въпроси, свързани с екологичните престъпления", пише в съобщението. "Действа Комитет по въпросите на екологичните престъпления, ефективно работи оперативна експертна прокурорска група. Достъп до онлайн база данни на национални, европейски и международни най-добри практики, свързани с екологични престъпления, улеснява работата на прокурорите в България по такива случаи. Конкретен резултат от проекта е помагало за разследване на престъпленията срещу околната среда, което ще бъде разпространено сред всички прокурори в страната", съобщават още от асоциацията. 

Водещи

Най-четени