Промените в Закона за горите прокарват и безконтролен дърводобив 12.01 | 17:31

Предложенията няма да се отразят ползотворно дори и на ски туризма, смятат експерти

От iNews.bg

Промените в закона за горите, които предлага Министерският съвет, всъщност не са промени в полза на българския ски туризъм, а са насочени към българската гора и облагодетелстват най-вече безконтролния дърводобив.

С промените на практика държавата се отказва от контрол, позволява се приватизация на българската гора против обществения интерес, а според общи оценки там се крие богатство на стойност между 150 и 200 милиарда евро.

Това мнение изказа пред iNews говорителят на Българската асоциация за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов.

В съвместно становище отпреди няколко дни Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ) и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) се обявиха против приетите от Министерския съвет промени. Те призоваха Народното събрание да ги отхвърли още на първо четене и подкрепиха позицията и протеста на коалицията от екологични организации вчера пред Народното събрание

Предлаганите в момента под натиска на корпоративни интереси промени в Закона за горите, няма да помогнат за подобрение в конкурентоспособността на българския туристически продукт като цяло, а напротив, ще засегнат един от стълбовете на неговото развитие и основен ресурс – зеленото богатство на България – нейният пейзаж и природа, се казва в становището на двете асоциации.

Любомир Попйорданов посочи, че като начало и заедно с коалицията от природозащитни организации, настояват предложенията да не се приемат дори и чисто процедурно, тъй като не са минали през законово установеното обществено обсъждане и не са съгласувани с браншовите организации, които засягат.

Тези предложения не се обосновават и с никакви мотиви или поне обясненията, които се дават не аргументират обществения интерес, според Попйорданов. Предложенията са инспирирани от частни корпоративни интереси, обслужват определени фирми, а реално ще доведат до унищожаване на българската гора и природа. Проблемът не е само и единствено във Витоша.

Според оценката на Любомир Попйорданов по никакъв начин сега действащият закон не пречи на "Витоша ски" да развива дейността си и да изпълнява договора си, а също и да плаща задълженията си. "А е напълно неприемливо някой да ползва национално богатство, каквото е природата, гората и местата, където има писта, и да не плаща затова", подчерта Попйорданов и допълва, че пряко от закона са застрашени Банско, части от Западния Балкан, Троянският Балкан, където има сериозни интереси - и за изграждане на още туристически комплекси, за ски съоръжения, а също и за дърводобив.

Промените в закона не обслужват обществения интерес и заради това, че ски сезонът в България е с продължителност от 2 до 3 месеца и то в най-добрия случай. Така в планините ще бъдат изградени още съоръжения, които в останалите 9 – 10 месеца реално не се използват. В тези райони обаче вече да може да се развие и да се изгради база за алтернативен туризъм.

В страната неизползвани остават възможностите за екотуризъм. По думите на Любомир Попйорданов за туризъм в България все още се мисли единствено във формите на големи туристически комплекси и хотели, "туризмът сякаш означава бетон", а напълно неразвити остават възможностите за привличане на туристи с къмпинг, бунгала, велотуризъм – сфери, които са много по-щадящи природата и които могат да се развиват и в защитени територии при спазване на правилата.

И не само – такава инфраструктура би привлякла и голям туристически поток на платежоспособни туристи, която да се използва целогодишно, а не само през 2 или най-много три месеца.

Според данни на БААТ такива туристи средно харчат между 120 и 200 евро на ден – цифра, която е много по-голяма за средното 70 евро на ден при пакетите ол-инклузив. Средства, които към момента страната ни губи.

Позицията на Българската асоциация за алтернативен туризъм е, че държавата трябва да защити обществения интерес и да запази българската гора, тъй като това е инвестиция за поколенията.

Отделно на това именно в подпомагане на развитието на алтернативния туризъм трябва да се насочат усилията, включително и законово – нещо, от което ще спечелят на практика общините. Като добър пример в това отношение Любомир Попйорданов посочи Чепеларе – екологична дестинация, при която е постигнато на този етап равновесието между бизнес, интересите на местната общност и устойчиво развитие, съобразено с природата.

"Още няколко стъпки, например една писта в близост до Седемте рилски езера и няма да има нито Бъбрек, нито Око (бел. авт. - това са имена на някои от рилските езера), също критично е положението в Банско и региона", предупреждава Любомир Попйорданов:

"Ски туризмът обаче е само предлог, а "Витоша ски" е само повод за промените. В дългосрочен план най-застрашена е българската гора, тъй като това е закон за дърводобив, а не за туризъм."

Водещи

Най-четени