Промените в закона за управление на отпадъците – готови до март 15.01 | 19:59

Очаква се реформите да минат през Народното събрание до юни

От Цанка Донкова

Промените в Закона за управление на отпадъците трябва да станат готови и да бъдат внесени в Министерския съвет до март месец. Идеята е и те да минат през Народното събрание до юни. Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Искра Михайлова.

Проектите, които ще бъдат подкрепени са за водоснабдяване, пречистване на отпадни води, довършване на канализационни мрежи и депа за отпадъци.

Според екоминистъра за решаването на проблемите в околната среда ще може да се разчита на ресурс, по-голям от 400 млн. лева годишно, в които влизат средствата от оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) и от националния бюджет.

"България не е променила позицията си, в страната действа мораториум върху проучванията и добива на шистов газ", коментира Михайлова.

В Закона за опазване на околната среда са внесени поправки, които изискват ОВОС, както за проучване, така и за евентуален добив на неконвенционални въглеводороди, допълва БТА.

"Хора, които твърдят, че се правят проучвания, трябва да подадат сигнал, за да видим на какви основания се извършват, призова министърът.

Тя уточни, че повереното ѝ министерство не се занимава с издаване на разрешения за подземни богатства. Те се ръководят от МИЕ.

"Чрез нашите регионални инспекции можем да направим проверки, до този момент нямаме доказан сигнал, че се правят такива проучвания", добави тя.

По думите й се очаква в началото на следващата седмица новият вариант на споразумението за партньорство, което трябва да бъде подписано преди одобрението на новите оперативни програми, да бъде изпратено в Брюксел. От там вече са получени коментари по втория вариант на нова ОПОС, има конкретни препоръки и се работи по тях.

Водещи

Най-четени