Промените в климата – какво да очакваме? 05.04 | 11:53

Щетите може да са огромни, ако не започнем да взимаме мерки веднага

От Миглена Иванова

30% от световния икономически продукт под формата на реколти, инфраструктура, сгради и дори човешки животи може да бъде изгубен заради промените в климата.

Ако обаче преходът към нисковъглеродна икономика започне сега и се предприемат мерки за овладяване на климатичните промени без оглед на тяхната цена, то загубите за световната икономика ще се свият до минималното ниво от 1 на сто.

Тези мерки включват инвестициите в чиста енергия, "изчистване” на индустриите, развиване на локално продуктово земеделие и т. н.

Това стана ясно от презентацията на Генади Кондарев от неправителствената организация BankWatch за цената на климатичните промени и възможностите и финансовите перспективи за бизнеса.

С темповете на прираст на световното население тази година на Земята ще се появи 7-милиардният жител, а до 2035 г. световното население ще се увеличи до 11 милиарда души.

Към 2050 г. пък се очакват над 1,2 милиарда души климатични бежанци.

България би била идеална дестинация за тях заради приличните климатични условия, но и те са застрашени от катастрофални промени. Така че вечното лято и маслиновите горички у нас ще бъдат мираж, ако не предприемем адекватни мерки за опазването на климата, коментира Кондарев.

Трансформацията на някои индустрии обаче е труден и отнемащ време процес. Въпреки това в следващите няколко години трябва да се наложат реформи (доброволни или принудителни) в много от икономическите сектори – най-вече "мръсните” индустрии, като въгледобив и добив на други полезни изкопаеми.

Водещи

Най-четени