Променят директивата за електронните отпадъци в Европа 15.03 | 09:51

Унгарското председателство успя да постигне компромисно решение относно задълженията на страните от общността

От iNews.bg

На Съвета на министрите по околна среда в Брюксел беше взето решение за промяна в Директива 2002/96/EC, която се отнася до управлението на електронни отпадъци в общността.

Законодателната норма е приета още през 2002 година. Тя предвижда събирането по 4 килограма отпадъци от електрическо и електронно оборудване.

Оттогава обаче продажбите на електроника в ЕС се променят чувствително. Увеличава се и количеството електронни отпадъци, които генерират европейците и квотите вече не са достатъчни за опазването на околната среда.

По тази причина и от ЕК призоваха за промяна. Идеята на Комисията е страните членки да имат ангажимент годишно да събират по 65% от количеството електроника, продадено в предходната година. Страните от ЕС обаче не приеха това предложение.

Унгарското председателство успя да постигне компромис – предложението е за преходен период преди квотата от 65% да бъде постигната. До 2016 година страните ще трябва да имат ангажимент за събирането отпадъци, отговарящи на 45% от количеството продадена електроника в предходната година.

Четири години по-късно ще бъде въведена и нормата от 65 на сто.

По отношение на събирането на отпадъци задълженията на страните от ЕС са насочени основно към събирането на батерии с живак и хладилни системи, които съдържат озон като охлаждащ елемент.

Водещи

Най-четени