Променят системата за събиране и транспортиране на отпадъци 10.12 | 13:34

Общините ще бъдат финансирани при закупуването на кофи за разделно събиране и транспортни автомобили

От Георги Георгиев

Комитета за наблюдение на ОП "Околна среда" (ОПОС) одобри промени в системата за събиране и транспортиране на отпадъци, съобщиха от МОСВ.

Това стана ясно по време на деветото редовно заседание на организацията, проведено в Сандански.

Членовете на комитета приеха Индикативната годишна работна програма за 2011 г. и изменения в оперативната програма и във вътрешните правила за работа на Комитета за наблюдение.

Към допустимите за финансиране дейности вече ще могат да се включват закупуването на съдове за разделно събиране на отпадъци и на автомобили за тяхното транспортиране.

Програмата ще подпомогне изграждането на действащи регионални системи за управление на отпадъците и ще се даде възможност на общините да освободят финансов ресурс за прилагане на т.нар. "меки мерки" - въвеждане на диференцирана "такса смет" от общинските съвети, стана ясно на заседанието.

Годишната работна програма за 2011 г. предвижда:

- Обявяване на директна процедура в сектор "Води" на стойност над 20 милиона лева. По нея ще могат да кандидатстват басейновите дирекции с проекти за актуализиране на планове за управление на речните басейни и разработване на планове за управление на риска от наводнения;

- В сектор "Отпадъци" ще се предоставят над 87 милиона лева на общините Пазарджик, Кочериново, Провадия и Своге за изграждане на регионалните системи за управление на отпадъците;

- В сектор "Биоразнообразие" ще се обявят четири процедури. Два милиона лева се насочват към регионалните инспекции по околната среда и водите, които трябва да разработят и актуализират планове за управление на резервати. Четири милиона лева пък ще отидат за актуализиране на плана за управление на национален парк Пирин. За проекти за управление на защитени местности извън обхвата на националните и природните паркове са предвидени четири милиона лева, както и други 25 милиона, които ще се предоставят за опазване и възстановяване на био-разнообразието.

Водещи

Най-четени