Протекъл контейнер с опасни пестициди уплаши жителите на с. Атия 28.03 | 15:56

"Не искаме тези контейнери тук", зоват хората от созополското село

От Кремена Бедерева

Слухове за радиация плъзнаха в созополското село Атия, заради протекъл контейнер с опасни пестициди. След изпратен сигнал до Инспекцията по околната среда и водите вчера (27 март) екип на фирмата производител възстанови изолацията на железобетонния куб. Въпреки това жителите на Атия поискаха кубовете да бъдат незабавно изнесени от селото.

24 контейнера с опасни пестициди се съхраняват на площадка на 1 км от кв. Миньор в село Атия. Негодните селскостопански отрови са депонирани в района преди 13 години. Част от тях съдържат излезли от употреба препарати за растителна защита.

Те са били иззети преди години от складове на различни земеделски кооперации. В четири контейнера пък са събрани отпадъци от закритата мина "Росен".

Преди месец един от бетонните кубове се разхерметизира и от него се образува кафяво петно. Сред хората плъзнаха слухове за радиация, а кметът на Атия Ренета Стоева отново постави въпроса за преместване на контейнерите от селото.

"Хората се опасяват, че има радиация - според документите това не е радиация, а са пестници от селско стопанство. Въпреки че срокът на експлоатация им е 300 години, ние не желаем те да са тук", обяснява пред БНР кметът.

"Не искаме тези контейнери тук", казаха жителите на Атия. Липсата на информация е причината за тревогите, страховете и разпространението на слухове.

Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) Бойчо Георгиев коментира: "Явно съвсем леко е протекъл кубът, площадките са отдалечени, така че няма увреждане на човешко здраве. По принцип са опасни".

Водещи

Най-четени