Протести в София в защита на Закона за горите* 20.06 | 15:25

Шествието ни е спонтанно, организирахме се по общини, обявиха протестиращите

От Деляна Петкова

Хора от Банско, Разлог и Костенец се събраха на протест в София в подкрепа на промените в Закона за горите, съобщи БТА.

Самите протестиращи разказаха, че са се организирали спонтанно по общини, а информацията за това се е разпространявала "от уста на уста". В София пристигнаха протестиращи още от Сапарева баня, Смолян, Дупница, Берковица и други краища на страната.

Според информацията на БНР те са се решили на този протест след упрека на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, според когото местните са оставили правителството само да прокарва закона, който всъщност е в тяхна полза.

Митингът, организиран от организацията "Природа за хората", събра около 1500 души.

Те преминаха в протестно шествие покрай сградата на Народното събрание и продължиха към Министерския съвет. На носените от протестиращите плакати може да се прочетат надписи "Не на екологичния терор", "Нека има хляб и за нас" и "Ние обичаме Рила повече от вас".

Протестиращите докараха и два ратрака, машините, които отъпкват снега по пистите, пред Народното събрание.

Тяхното шествие е отговор на протестите срещу промените в Закона за горите. Според защитниците на промените в закона новите текстове дават възможност за развитието на бизнеса и туризма в малките населени места, където безработицата достига 40%, пише Агенция "Фокус".

Това не е първият протест на защитниците на промените в Закона за горите. Преди дни те блокираха главния път София - Кулата. Тогава се събраха около 300 души, които настояваха правителството да не се поддава на натиск и да защити инвестиционните намерения в планините.

По-късно днес в центъра на София ще се проведе и втори протест - на хората, които са против промените.

* Информацията и галерията със снимки е обновена

Водещи

Най-четени