Протести в защита на Пирин в няколко градове довечера 13.04 | 14:56

Демоснтрации ще се проведат в Благоевград, Велико Търново, Варна, Пловдив и Сливен

От iNews.bg

Протестите срещу застрояването на Национален парк Пирин продължават и днес, припомнят от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България". След вчерашната демонстрация в София пред НДК, където се провеждаше неформална среща на европейските министри на околната среда, тази вечер хора ще излязат по улиците на Благоевград, Велико Търново, Варна Пловдив и Сливен.

В Благоевград демонстрацията започва в 18:30 ч. на пл. "България". В същия час ще стартират протестите и във Велико Търново, Варна и Пловдив, съответно на пл. "Майка България", пред сградата на общината и на пл. "Стефан Стамболов". Демонстрацията в Сливен е насрочена за 17:30 ч. при Стария бряст.

Коалицията "За да остане природа в България" продължава да настоява за:  

1. Оттегляне на решението на МС от 28.12.2017, което дава възможност за строителство в 48% от Национален парк Пирин;  

2. Оставка на Нено Димов като министър на околната среда, предложил това решение;

3. Обявяване на реалния собственик на концесионера "Юлен" АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество;   

4. Оставка на Валери Симеонов като вицепремиер, заради прокарване на правителствена политика срещу гражданското общество и природата и публичните призиви за насилие и дискриминация;  

5. Отхвърляне на внесените лобистки поправки в Закона за горите (същите като през 2012 г.), разрешаващи сечта и бетонирането в горите. Отделяне на контролния орган (Изпълнителна агенция по горите) от брадвата (Министерство на земеделието и храните) и забрана на износа на обла дървесина от държавните гори;   6. Отхвърляне на промените в Закона за опазване на земеделските земи, които улесняват урбанизацията им, както и разследване на заменките по Черноморието.

Водещи

Най-четени