Процедура по ОВОС може да бъде приложена при проучванията за шистов газ 21.12 | 09:14

ЕК прави техническа работна група за шистовия газ

От Ивелина Георгиева

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) получи отговор от Европейската комисия (ЕК) на запитването дали Европейската директива за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) може да се тълкува разширено и дали процедурата по ОВОС може да бъде приложена при търсене и проучване за шистов газ в България.

Това ще бъде още една, допълнителна процедура за превенция предвид обществената чувствителност към темата, пише пресцентърът на ведомството.

ЕК дава утвърдителен отговор на конкретните запитвания от страна на МОСВ. В писмото чиновниците изразяват мнение, че неконвенционални въглеводородни проекти за добив, в т.ч. и проекти за дълбоки сондажи за проучване, попадат в обхвата на Директивата за ОВОС.

Службите на ЕК потвърждават, че за проектите за дълбоки сондажи за проучване може да бъде приложена процедура по ОВОС. Изрично обаче е посочено, че писмото е с цел разясняване на приложимото екологично законодателство и не създава никакви нови законови норми за отделните страни членки.

Предвид актуалността на проблема с проучването и добива на шистов газ за Европа, ЕК информира, че е взето решение да бъде създадена техническа работна група за шистовия газ, която ще служи като платформа за информационен обмен между страните-членки по тази тема. От Министерството на околната среда и водите са потвърдили желанието си за участие на български представители в тази група.

Отговорът е от генералния директор на ГД "”Околна среда” Карл Фалкенберг и освен до България, е изпратен до всички страни-членки с насоки за приложението на екологичното законодателство на ЕС за неконвенционални въглеводородни проекти, които използват модерни технологии като хоризонтално сондиране и високообемно хидравлично разбиване, каквото е определението на проектите за проучване за шистов газ.

Водещи