Публикуваха указания как се строят вятърни турбини в природни зони 29.10 | 17:30

Указанията се отнасят за мрежата „Натура 2000“, която представлява крайъгълен камък в европейската политика за биоразнообразие

От Деляна Петкова

Вятърната енергетика не представлява заплаха за дивата флора и фауна, но някои недобре разположени или проектирани вятърни електроцентрали могат да имат отрицателно въздействие върху уязвими биологични видове и местообитания, съобщават от Европейската комисия (ЕК). По тази причина Комисията реши да публикува указания за разработването на вятърни електроцентрали в защитени природни зони.

Указанията се отнасят за мрежата „Натура 2000“, която представлява крайъгълен камък в европейската политика за биоразнообразие и е ключов инструмент за постигане на европейската цел за спиране и преобръщане до 2020 г. на процеса на загуба на биоразнообразие. (Публикацията на Комисията можете да откриете тук).

В същото време вятърната енергия предстои да играе важна роля при постигането до 2020 г. на европейската цел за 20% дял на възобновяемата енергия в общото крайно енергопотребление, като при това следва да се отбележи, че инсталирането на вятърни електроцентрали в зони от „Натура 2000“ не се изключва автоматично. Такива разработки, обаче, следва да бъдат самостоятелно оценявани по отношение на всеки отделен случай.

Публикуваните указания имат за цел избягването на възможен конфликт между разработването на вятърноенергийни проекти и опазването на биоразнообразието в защитените зони по „Натура 2000“. Изтъкнато е важното значение на стратегическото планиране и необходимостта от висококачествени и подходящи оценки на въздействието на новите проекти. В указанията са включени и примери за най-добра практика и е посочено как при вятърноенергийните разработки е възможно да се избегнат щети в уязвимите природни зони.

Стратегическото планиране на проектите за вятърна енергия в рамките на обширен географски район е един от най-ефикасните начини да се намали въздействието на вятърните електроцентрали върху дивата флора и фауна, започвайки още от началото на процеса на планиране. То не само води до по-взаимосвързана рамка на разработките, но и намалява риска от трудности и отлагане на срокове на по-късни етапи, на нивото на отделните проекти.

Водещи

Най-четени