Пускат новия Prius с година закъснение 13.05 | 14:39

Toyota среща затруднения в производството на Prius alpha заради бедствията в Япония

От Георги Георгиев

Нетърпеливите за новия модел на Toyota Prius ще трябва да почакат още поне година, обявиха от японската автомобилна компания. Забавянето се дължи на недостига на батерии и други производствени забавяния заради земетресението, което сполетя Япония през март.

Новият по-просторен модел на Prius - Prius alpha трябваше да излезе на пазара през април, но природните бедствия от 11 март унищожиха ключови доставчици на части и увеличиха недостига на батерии за популярния хибрид, който беше факт и преди земетресението.

От Toyota съобщиха, че компанията няма да може да се завърне към нормалните си нива на производство почти до края на тази година.

Новия модел на газово-електрическата кола изглежда като малък миниван и ще излезе на пазара в две версии. Едната е с 5 седящи места, Prius V и е предназначена за продажба в Северна Америка. Другата версия, Prius +, е предвидена за европейския пазар и побира 7 души.

Prius+ ще бъде и първият хибрид на Toyota с нова литиево-йонна батерия. Очаква се хибридът с три реда седалки да се появи на европейския пазар в средата на 2012 г. и да се продава за около 37 хиляди долара.

Петместният хибрид ще излезе на американския пазар в края на 2011 г. на цена от 29 хиляди долара като ще е снабден с никелово-метална батерия.

От компанията заявиха, че засега могат да произвеждат 1000 коли Prius с литиево-йонна батерия на месец и по 2000 автомобила от модел, с никелово-метална батерия и се опитват да увеличат капацитета си.

Toyota си е поставила за цел да продава по 2000 от новите модели хибриди на месец в Северна Америка и по 2000 нови хибрида в Европа. Само в Япония, автомобилният гигант вече е получил 25 хиляди поръчки за миниван модела на Prius.

Водещи

Най-четени