Първите руски електромобили излизат на пазара следващата година 11.11 | 16:03

Освен модела на "АвтоВАЗ" се очаква да излезе и първия руски хибрид

От Елена Коцева

Най-големият руски производител на автомобили "АвтоВАЗ" планира на пусне първите си 100 елетромобила ElLada през следващата 2012 година, съобщи вицепрезидентът на компанията Евгений Шмелев. По думите му това е напълно реална възможност.

Електрическият модел по предварителна оценка ще бъде два пъти по-скъп от бензиновия модел, на който е базиран - Lada Kalina, съобщава агенция"Новости".

В зависимост от модела (двигател и аксесоари) цените на Lada Kalina варират от 280 до 390 хиляди рубли. Що се отнася до ElLada, стойността на двата пробни автомобила, които бяха изпитани само преди дни, превишава 1 милион рубли, отбелязва още Шмелев.

Според информация на производителя вече има дадени заявки за покупки от Ставрополския регион, както и от Москва и Самарска област. Вече има и предложения за данъчни облекчения за собствениците на такива автомобили в Ставропол.

Руските медии коментират днес и изявлението на представители на Михаил Прохоров, които отрекоха вчера информацията за отказ на компанията "ё-АВТО" от проекта за създаване на първия руски хибриден автомобил.

Съобщения за евентуална продажба на контролния пакет от акции на предприятието, принадлежащо на групата "Онэксим" и "Яровит Моторс", се появиха в началото на седмицата.

Генералният директор на "ё-АВТО" Андрей Бирюков потвърждава, че компанията разглежда възможности за привличане на инвеститори, включително и външни, но все още процесът не е стигнал до конкретиката на цифрите.

Руският олигарх Прохоров не се оттегля от проекта, коментират от "Онэксим" и уточняват, че действително водят преговори с инвестиционни банки, предаде ВВС. 

Не се изключва и възможността за финансиране на проекта за хибриден автомобил на базата на кредити, включително и за влизане на инвестиционни банки в капитала на компанията, заявява говорителят на групата Андрей Беляк, но отказа да коментира сумите. 

Плановете за пускане на пазара на хибридния автомобил на компаниите "Яровит" и "Онэксим" също са за 2012 година. Строителството на завода започна в средата на тази година край Петербург, а първите автомобили от серийното производство трябва да слязат от поточните линии през втората половина на следващата година.

От всички компании – както от "Яровит" и "Онэксим", така и от "АвтоВАЗ" официално отбелязват, че регистрират изключително голям интерес към новите си продукти. На официалния сайт на "ё-АВТО" се посочва цифрата от 163 751 заявки. 

Водещи

Най-четени