Първият "зелен" храм става църквата в Кнежа 16.11 | 15:31

С новата система ще се спестяват месечните разходи за ток на храма

От Лазар Тодоров

На 17 ноември, в неделя предстои да бъде официално открита поставената цялостна фотоволтаична система на църквата "Света Тройца" в Кнежа, за да стане тя първият "зелен" православен храм в България. Църквата ще бъде осветена от Врачанския митрополит Калиник, съобщи за БТА Цецо Савчовски. Той е дългогодишен доброволен сътрудник на екоорганизацията "Зелени Балкани" и е един от инициаторите и пряко ангажираните с реализацията на проекта.

Частични инсталации за захранването на няколко крушки са реализирани вече в 1-2 малки църкви на територията на Родопите, както и в един манастир в Пловдивско.

Новото в храма в Кнежа ще бъде, че инсталацията ще се контролира чрез компютър. По този начин ще се осигурява 100% от осветлението в храма, отбеляза Савчовски.

 

Обща стойност на инвестицията е 7 500 лева. Голяма част от тази сума е получена от дарения. Очаква се с новата система да се спестяват месечните разходи за ток на църквата, които са около 40 лева. Освен това в гората ще се запазят около 10 кубика дърва, с които досега църквата се е отоплявала на сезон.

Нов екологичен проект е планиран и в Основно училище "Отец Паисий" в Кнежа. Учениците ще събират разделно полезните отпадъци и ще ги предават срещу заплащане, за да си осигурят част от необходимите средства за подмяна на луминисцентното осветление в учебната сграда със светодиодно. Предвижда се резултатът да е намаляване на енергийната консумация в училището 12 пъти, сочат предварителните анализи.

На 22 ноември - петък, в Кнежа ще бъде официално открит и слънчев часовник - подарък от екосдружението "Зелени Балкани". Инициативата е по случай 70 години от основаването на града.

Водещи

Най-четени