Равносметката по "Околна среда" – проектите се изпълняват със закъснение 11.02 | 15:01

За две години са реализирани проектите от последните седем

От Филипа Тодева

На практика изпълняваме в последните две години проектите по ОП "Околна среда", които е трябвало да се изпълнят за седем години. Това заяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. Тя представи отчет за изпълнението на Оперативна програма "Околна среда" пред представители на бизнеса в рамките на форума "Правителство – бизнес", който се провежда в НДК.

Министърът отбеляза, че реализацията е голямо предизвикателство както за управляващия орган, така и за изпълнителите.

По данни на МОСВ разплатените средства по програмата са били 23% към юни 2013 година, а към към февруари тази година са разплатени вече 48,82%. В изпълнение към момента са 213 проекта, а са финализирани само 145 проекта. За 6 месеца са разплатени повече от 700 млн. лв. В оставащия период до края на годината трябва да бъдат разплатени още 1,5 млрд. лева.

"Поставяме тежки условия, високи изисквания и към строителния бранш да препроектира, редактира и да превръща одобрените проекти в такива, които могат да бъдат изпълнени", коментира още Михайлова, цитирана от БТА.

Тя припомни, че се очаква да бъдат разплатени над 1,2 млрд. лева по сектора "Води", 338 млн. лева за депата за отпадъци и 98 млн. лева проекти за биоразнообразие.

Водещи

Най-четени