Разкопават и къмпинг „Градина“ 22.01 | 19:19

Строителството е на площ от 5,5 дка и се изграждат бар, ресторант, магазини, паркинг, то е напълно законно, заявиха от Екоинспекцията

От iNews

Строителни дейности се извършват и на къмпинг "Градина". Багери разкопават района около плажа, каза за БНР – Бургас Спас Узунов от Българската фондация "Биоразнообразие". Получихме сигнал от граждани и заварихме строителна площадка, но без указателни табели какво се изгражда:

"Разкопаване до плажа. Може да се каже, че и върху плажа, защото това е част от бреговата ивица, на която се разполагат каравани и къмпинг – оборудване. Прави се изкоп, вчера беше с дълбочина около 2 – 3 метра. Явно ще се наливат основи, масивна сграда ще бъде. Това, което се вижда на снимките, е отводняване, защото е много близо до морето, водата се просмуква в изкопа и той постоянно се пълни с вода, така че има 3 – 4 помпи там, които постоянно работят, изпомпват вода към морето".

Строителните дейности край плажа на къмпинг "Градина" са законни, коментираха от бургаската екоинспекция. Имотът е частен, на площ около 5,5 дка, проведени са екологични процедури. Детелина Иванова поясни, че ще се изграждат бар, ресторант, магазини и обслужващ паркинг:

"Попада в защитена зона "Бакърлъка" за опазване на дивите птици и граничи със защитена зона "Плаж Градина – Златна рибка" за опазване на природните местообитания. Този имот е включен в Общия устройствен план на община Созопол с предвиждания за курорт и допълващи дейности. В РИОСВ го подложихме на най-дългата процедура, която е възможна - по Оценка за съвместимост с предмета и целите на опазване на Натура-зоните чрез доклад, със заключение, че при спазване на определени мерки и условия, въздействие няма да има…".

Няма дюни в този парцел, категорична е Детелина Иванова. Имотът е бил земеделски, със сменено предназначение – за къмпинг.

Водещи

Най-четени