Разливите на нефт в Нигерия доведоха до екокатастрофа 05.08 | 08:18

Разливите се случиха през 2008 и 2009 г.

От Андриян Георгиев

Разливането на нефт при добива на суровината в Нигерия, най-големия производител на петрол в Африка, е довело до екологична катастрофа, за която е необходимо да се предприеме най-скъпата операция за почистване в историята, обяви Програмата на ООН по околната среда, цитирана от ИТАР-ТАСС.

"Възстановяването на околната среда в района на делтата на река Нигер може да се превърне в най-голямата и продължителна операция от този род в историята, в противен случай там ще бъде невъзможно да се очистят сладководните източници и почвата", се посочва в разпространения вчера документ.

Той бе изготвен след двугодишно безпрецедентно по размаха си проучване. Експерти на ООН са изследвали над 200 участъка от делтата на река Нигер, в южната част на Нигерия - 122 км нефтопроводи и над 23 хил. случаи на пострадали.

В района работят няколко международни петролни компании.

Екологичната катастрофа застрашава с изчезване една от етническите групи в района, която се препитава единствено с риболов и земеделие.

През 2008 и 2009 г. британско-холандският петролен гигант "Шел" пое отговорност за два случая на разливане на големи количества петрол в делтата на река Нигер и се ангажира да финансира почистването на засегнатите райони.

Компанията настоява, че повечето от изтичанията на петрол са предизвикани от саботажи, кражба и нелегално производство на горива. 

Вестник "Гардиън" писа, че щетите, причинени от изтичане на петрол от инсталации на "Шел", се изчисляват на стотици милиони долари. 

Водещи

Най-четени