Регионалния министър Богдан Богданов: 267 язовира се нуждаят от ремонт 05.07 | 19:00

52 собственика са отказали

От iNews

267 са язовирите, които приоритетно се нуждаят от ремонт. Собствениците на 52 от тях, предимно общини, по-късно са се отказали от обновяване. От останалите 216 водоема, които трябва да бъдат ремонтирани, нито един не е завършен и приет, според закона. С експертна комисия от Държавната консолидационна компания са приети 10 водоема, но не са узаконени. Това стана ясно от изявлението на регионалния министър Богдан Богданов в отговор на депутатски въпроси пред Комисията за икономическа политика и иновации, предаде БНР.

Строителството на язовири ще бъде проверено от междуведомствен екип с представители на икономическото и на регионалното министерство. Ремонтът на над 260 водоема в страната е предплатен, но нито един не е завършен и приет с Държавно-приемателна комисия, каза Богданов.

"Сумите, които са разплатени, но работата не е била свършена. Как тези суми да бъдат възстановени на държавата? Давам ви пример с тези въпросни 52 язовира, за които всъщност ние сме платили авансово проектирането и инвеститорския контрол и надзор, но в крайна сметка собствениците са отказали те да бъдат ремонтирани. Как ние си възстановяваме тези предплатени суми, които са над 3 милиона и нещо лева", каза Богданов.

Той съобщи още за средства, отпуснати от бюджета за ремонт на язовирите, но насочени по съвсем различни проекти и даде пример, че за ремонт и изграждане на алтернативен тръбопровод в Перник, са купени два дрона за наблюдение на язовирите. Купени са и специализирани и скъпи военни дронове. Имаме едни платени застраховки, които също са неправомерни и трябва да видим как тези пари да се възстановят".

Снмката е илюстративна

Водещи

Най-четени