Реките ще прелеят? 24.07 | 14:31

Очаква се покачване на речните корита в цялата страна

От Теодора Кокаланова

През следващото денонощие се очаква покачване на речните нива почти в цялата страна, информират от Министерството на околната среда и водите. 

Според прогнозата за времето на много места в страната ще има интензивни валежи, по-значителни в централните и източните райони. Количествата ще бъдат между 10 и 20 л/кв.м, като на отделни места не се изключват и рекордни стойности.

В резултат на падналите в последните дни валежи почвеният слой е преовлажнен, което е предпоставка за увеличен повърхностен отток. Това ще доведе до по-съществени повишения в средните и долни течения на Дунавските реки и поречията на Огоста и Искър. Застрашени от явлението са и Вит, Осъм, Янтра, река Росица, Русенски Лом, южночерноморските реки. 

Горното течение на Тунджа и средното течение на Марица, по-значителни при родопските ѝ притоци, при Струма (по-значително по река Джерман) и Места също се явяват рискови и преливането им крие потенциална опасност за населението, общинските и жилищните сгради и селскостопанската продукция. 

Не са изключени локални, поройни наводнения вследствие на повишената почвена влажност, интензивни валежи, допълват от МОСВ. В петък съществени валежи не се очакват. В събота на отделни места, главно в Западна България, ще превали с очаквани количества от 1-2 до 6-7 л/кв.м. Оперативното звено на МОСВ продължава да е в режим на повишена активност и готовност за бърза и навременна реакция при евентуални бедствени ситуации.

 

Водещи

Най-четени