Ресурси за 100 млрд. евро лежат в земите на Европа 01.03 | 12:40

ЕС ще опита да преодолее липсата на суровини със собствено производство

От Деляна Петкова

Снабдяването със суровини е жизненоважно и това с пълна сила се отнася и за високотехнологичната промишленост. За съжаление обаче все по-трудно става на компаниите в тази област да се сдобият с необходимите ресурси.

По тази причина и Европейската комисия се опитва да помогне. Чиновниците предложиха европейско партньорство за иновации в областта на суровините.

Целта е да се обединят усилията в насока проучване, добиването и обработката на суровини, с цел да се увеличи собственото производство в Европа. Стойността на неразработените изкопаеми ресурси на Европа на дълбочина между 500 и 1 000 метра например се оценява на 100 милиарда евро.

Новите технологии ще помогнат да се развие добив на по-големи дълбочини, в по-отдалечени райони и при неблагоприятни условия. Необходимо е също така да се разработят заместители на основните суровини и да се подобри рециклирането на електрическо и електронно оборудване и на други отпадъци.

По-добрият достъп до изкопаеми ресурси ще улесни разработването на новаторски продукти като например тънки фотоволтаични панели, енергоспестяващо осветление, електромобили, усъвършенствани пътнически самолети, инфрачервени оптически уреди и фибростъкло.

Водещи

Най-четени