Реформи в Закона за опазване на околната среда - какво се променя? 18.04 | 14:52

Процедурата по ОВОС вече се децентрализира

От Ивайло Ачев

Реформите на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) целят намаляване на бюрокрацията, времето и цената на услугите на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и подопечните му структури за бизнеса, обясняват от МОСВ в специално прессъобщение.

Децентрализира се процедурата по Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) към съответните регионални инспекции по околната среда и водите (РИОСВ). Министерството поема единствено процедури, засягащи територията на повече от една регионална инспекция, на някои категории защитени територии, процедури с трансграничен контекст, за обекти с национално значение и за сондажи за проучване и добив на неконвенционални въглеводороди. Последното произтича от това, че законът въвежда по-строги изисквания към сондажи за проучване и добив на неконвенционални въглеводороди, в това число шистов газ – те ще са предмет на задължителна ОВОС.

На задължителна ОВОС ще подлежат всички места за съхраняване на въглероден диоксид в геоложки формации, големи тръбопроводи за пренос на въглероден диоксид към местата за съхранение, както и големи инсталации за улавяне на въглероден диоксид.

Съществено се облекчават административните процедури по предотвратяване на големи аварии с опасни химични вещества, като се отменя съществуващият сега разрешителен режим за предприятията с нисък рисков потенциал. За тези предприятия се въвежда по-лек, уведомителен режим, като те подлежат на контрол по общите разпоредби на закона. 

Редуцира се броят на съгласувателните и контролните органи за разрешителните в областта на предотвратяване на големи аварии с опасни химични вещества, а съгласувателни и контролни правомощия получава Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда”.

Освен горните мерки за оптимизиране работата на администрацията, законът въвежда и механизми, с които ще бъдат подобрени мерките за контрол върху употребата на логото на Схемата за управление по околна среда и одит (EMAS) и на екомаркировката на ЕС и налагането на санкции в случай на неправомерната им употреба.

Водещи

Най-четени