Решаваш да санираш - дават ти 75% от парите 04.04 | 10:24

Досега безвъзмездата помощ беше в размер на 50%

От Ралица Стоянова

На 75% ще се увеличи размерът на безвъзмездната финансова помощ по проект "Енергийно обновяване на българските домове" в рамките на този програмен период (2007-2013 г.).

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Управляващият орган на ОП "Регионално развитие" започва писмена процедура на Комитета за наблюдение на програмата за периода 2007-2013 г., в рамките на която да вземе решение да бъде увеличена безвъзмездната финансова помощ на 75 на сто от стойността на бюджета за енергийно обновяване за всяка одобрена за финансиране по проекта сграда.

Останалите 25% ще се осигуряват със собствени или заемни средства от етажната собственост.

Увеличената безвъзмездна финансова помощ покрива разходи за изготвяне на технически или работен проект, оценка за съответствието, строително-монтажни работи, авторски и строителен надзор, за осигуряване на необходимите разрешителни документи и за въвеждане на обекта в експлоатация.

Досега собствениците имаха възможност да получат финансова помощ до 50%. Техническото обследване, техническият паспорт и обследването за енергийна ефективност се покриват напълно от безвъзмездната финансова помощ по проекта.

Увеличението на размера на безвъзмездната финансова помощ беше договорено в Брюксел миналата седмица от вицепремиера Екатерина Захариева и еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хан.

Най-четени