Рискът от наводнения скочи с 500% само за 20 години 18.12 | 13:30

Глобалното затопляне е причината за всички климатични промени

От iNews.bg

Глобалното затопляне е един много сериозен проблем, за който експертите алармират от много години насам. Специално за всички онези обаче, които не обръщат внимание на предупрежденията, ще отбележим резултатите от един от последните доклади по темата. Според него този процес допринася за климатичните промени по целия свят. А резултатът е повишаване на риска от наводнения с 500% само за две десетилетия.

Експертите забелязали, че от 1994 г. досега опасността от наводнения, предизвикани от високи течения, се е покачила с невероятно високи темпове. Според учените, заедно с това човешката дейност увеличила двойно и риска от горски пожари.

Климатолозите установили ефекта на пеперудата, който се прояви най-силно в Централна Европа и на Балканите. През лятото на 2015 година господстваше необичайно силна жега заради нарушенията в посоката на ветровете от субтропиците. В САЩ повишените температури, а също смяната на движението на ветровете и усилването на Ел Ниньо доведоха до там, че в някои дни на есента и пролетта дъждовете покриха до 29% от територията на страната.

Водещи

Най-четени