Русенските мечки с нов дом - с басейн и буре 05.06 | 15:40

Двата мечока ще могат да се къпят и хранят, като че ли са сред природата

От Кремена Бедерева

Община Русе изгради нова клетка - с площ повече от 170 кв. метра, за двете мечки в лесопарка "Липник" край града, които живеят там от 7 години. Това съобщи заместник-кметът Свилен Иванов, който заедно с директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите Дауд Ибрям направи оглед на новопостроеното съоръжение.

Така общината изпълни първото условие от договорените общи три с Министерството на околната среда и водите, за да останат мечките в лесопарка. Останалите са свързани с промяна на собствеността на лесопарка - от държавна в общинска, което трябва да стане до октомври тази година, а до края на 2015 г. да бъде изградена лицензирана зоологическа градина.

В новата клетка има малък басейн, в който мечките могат да се къпят, както и поставено на височина буре с отвор, пълно с плодове.

"Мечките се научават да го въртят и по този начин ги приближаваме към естествените условия, тъй като 90% от живота им преминават в търсене на храна", обясни Иванов.

Ибрям обясни, че екоинспекцията ще следи изпълнението на останалите условия, като първата част от заповедта на министъра е изпълнена в срок, както и препоръките на фондацията "Четири лапи".

1299709

Най-четени