САЩ поема курс към създаването на икономични коли 01.08 | 12:20

Президентът Обама обяви ново споразумение за ефективността на произведените в САЩ коли

От Георги Георгиев

Американският президент Барак Обама представи в петък (29 юли) ново споразумение с автомобилната индустрия относно икономичността на автомобилите, което ще бъде ключова стъпка към намаляването на зависимостта на САЩ към вносния петрол, пише physorg.com.

Обама направи изявлението си в компанията на генералните директори на компаниите Ford, General Motors, Chrysler, Honda и Toyota. Според него новите изисквания ще помогнат на хората да спестят пари, тъй като сегашните цени "убивали" хората на бензиностанциите.

"Това споразумение за горивните стандарти представя най-важната стъпка, която сме предприемали като нация, за да намалим зависимостта си от вносния петрол", заяви Обама и добави, че "до 2025 г. икономичността на автомобилите, произвеждани от тези марки ще трябва се удвои до почти 55 мили за галон (23,4 километра за литър)".

Амбициозният план е част от серия инициативи, обявени за пръв път през май 2009 г., които има за цел да увеличат пробега на автомобилите и да намалят замърсяването с парникови газове при новите леки коли и камиони. Това е първата подобна политика, предприемана от американското правителство на национално ниво.

Очаква се до 2016 г. средната консумация на гориво на американските коли да бъде намалена до 35,5 мили за галон от 25 мили за галон през 2009 г. Повечето леки коли трябва да достигнат стандарт 39 мили за галон за лекотоварните камиони 30 – мили за галон.

Цените на щатския бензин достигнаха до почти рекордни нива от началото на годината заради нестабилната политическата обстановка в страните от Близкия Изток и Северна Африка.

В изявлението си Обама подчерта, че новите стандарти за ефективност ще стимулират производителите на автомобили да развият нови хибридни продукти и двигателни технологии, което ще доведе и до нови работни места в секторите с върхови технологии.

В речта си президентът наблегна и на "невероятния прогрес" на трите най-големи американски производители на автомобили в последните години, два, от които (General Motors и Chrysler), бяха спасени от банкрут от правителството пред 2009 г.

Водещи

Най-четени